11/3/07

Resum (capítols X-XV)


Del capítol X al XV podem observar com hi ha un gran canvi en les vides tant de la Colometa com d’en Quimet, gràcies a l’arribada primer de l’ Antoni, i després de la Rita.

Amb el naixement del primer fill, observem que des d’un primer moment es presenta com l’arribada d’un nen que serà conflictiu, descrivint el moment del part com “fer tota la força del morir”. Des d’aquest moment es planteja una similitud entre l’arribada d’una nova vida, com és la d’un fill esperat, amb la mort, que ens prediu com serà més tard la vida dels protagonistes amb l’ Antoni en ella. (no entenc què vols dir)
El nadó va convertir-se en un maldecap per tothom, plorant i gemegant durant tot el dia, alhora que s’aprimava i semblava morir-se lentament. Però aquest problema s’acabà quan començà a voler menjar; va ser a partir d’aquest moment quan aparegué la figura del colom jove, que ferit anà a parar a la finestra de la Colometa, i en Quimet digué que seria l’alegria del nen. El colom s’anomenà Cafè, i la companya que lo posaren Maringa; més tard van col·locar dues parelles més de coloms, i van construir un colomar. En el capítol XIV Mercè Rodoreda ens descriu la Plaça del Diamant, donant èmfasi a l’olor que aquesta posseeix, i fa una clara referència a la República, dient que el Quimet es passava el dia al carrer cridant i fent voleiar una bandera.
Finalment, al capítol XV arriba la seva primera filla, Rita, nascuda un any i mig més tard que l’ Antoni. Aquest va caure en una fort gelosia envers la nena, i acabà per convertir-se en un nen, que ple de ràbia perquè veu perillar l’amor de la seva mare per ell, juga amb un revòlver que li regalà el seu pare com si es tractés d’un arma de veritat.